Prevencija bola u leđima i lečenje kičmenog stuba

Bol u leđima i problemi kičmenog stuba u današnje vreme postaju skoro pa „normalna“ stvar kod savremenog čoveka. Ono što je posebno upozoravajuće je to da se starosna granica početka bola spustila na ljude sa tek navršenih 20-ak godina,u nekim slučajevima čak i ranije .

Znamo da na normalnu biomehaniku kičmenog stuba utiče više faktora ali prva dva su najvažnija:

1. Elastičnost kičmenog stuba.
Da bi kičma normalno funkcionisala neophodna je i normalna pokretljivost svih njenih segmenata kao i normalna elastičnost svih ligamenata, tetiva i pripoja, spoljašnje i duboke muskulature kičmenog stuba, trbušnih mišića i slično. Vrlo je važna i elastičnost udaljenih segmenata kao što su karlica, kukovi pa i sama stopala.

2. Mišićna snaga fiksatora kičmenog stuba.
Tu spadaju spoljašnji i duboki ledjni i trbušni mišići, lopatični i vratni, mišići karličnog pojasa i slično, koji treba da predstavljaju takozvani mišićni mider

3. Dužina donjih ekstremiteta i dislokacija kukova i zglobova.

4. Degenerativne promene na pršljenskim telima i diskusima.

Cilj svih manuelnih tehnika u terapiji je rasterećenje prenapregnutih zglobova, vezivnih tkiva i mišića kičme, karlice, gornjih i donjih ekstremiteta. Bazna tehnika za rasterećenje je Yumeiho terapija ili Božanstvena masaža. Po potrebi se vrši i nameštanje dislociranih zglobova. Sve to se kombinuje fizikalnim procedurama i raznim programima vežbi, koji se određuju individualno za svaki problem.

Svaki pacijent u završnoj fazi oporavka dobija savete o načinu prevencije njegove bolesti i saradnji sa ambulantom u tom smislu.

Ovakav način prevencije bola u leđima su prepoznale mnoge firme koje zarad brige o svojim zašposlenima zbog svakodnevnog višesatnog sedenja sa Ambulantom Fiziomedic prave ugovor o mesečnom rasterećenju kičme svojih zaposlenih .

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *