Funkcionalni deformiteti kičme kod dece

Najčešći deformiteti kičme kod dece su skolioza (to je bočno krivljenje kičme u obliku slova S), kifoskolioza (to je skolioza praćena kifotičnim držanjem), kifoza (pogrbljeno držanje grudnog dela kičme), ravna stopala (postoji više tipova ravnih stopala kao što su pes planus, planovalgus, planovarus, pes ekvinus…) i loša postura tj. držanje tela.

Savremeni način života neminovno ostavlja posledice na kičmenom stubu a i ostalim zglobovima kod najmlađe populacije. Sa jedne strane prepodnevno sedenje u školi a potom rad ili zabava za računarom uz praćenje TV programa u večernjim satima ne ostavlja detetu ni sat vremena za fizičku aktivnost. Statistički izveštaji predškolskog i školskog uzrasta pokazuje da skoro svako drugo dete ima neki deformitet kičme ili stopala.

Ambulanta FIZIOMEDIC ima kompleksan pristup tretiranja deformiteta kičme kod dece. Pristup je isključivo individualan, gde se u prvoj fazi rade manuelne procedure (YUMEIHO, mobilizacijske tehnike…) rasterećenja i opuštanja prenapregnutih i dislociranih zglobova kičme i karličnog pojasa, zatim vežbe uz korekciju terapeuta. U završnoj fazi se ide na samostalan program vežbi uz kontrolu terapeuta. YUMEIHO terapija se bavi tretiranjem posture celog tela. Ona ima terapijski i preventivni pristup i posebno se dobro pokazala kod saniranja deformiteta i lošeg držanja kod dece. Cilj ove manuelne metode je uređenje i rasterećenje svih prenapregnutih i dislociranih zglobova kičme, sakroilijačnih zglobova i obe noge u celini.

Preventiva je najvažnija stvar. Što ranije prepoznavanje deformiteta koje se javilo, ima za posledicu brže i kvalitetnije otkanjanje istog. Zato je važno raditi na edukaciji roditelja da budu obučeni da prepoznaju deformitet deteta u najranijoj fazi.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *