Mulligan tehnika

Mulligan tehnika je praktičan koncept orjentisan na probleme u izvođenju pokreta nekog dela tela kod pacijenata. Osnivač tehnike je Brajan Maligan koji je sedamdesetih godina prošlog veka osmislio koncept. Primenjuje se na svim zglobovima. Ova tehnika se bazira na pasivnom pokretanju zgloba u kombinaciji sa aktivnim pokretom od strane pacijenta u cilju vraćanja normalne pokretljivosti.  Veoma često se javlja neočekivano dobar efekat već nakon prve terapije.

Primenjuje se kod akutnih bolnih stanja, otoka i slično, a za cilj ima da omogući pokret bez prisustva bola, kod saniranja dugotrajnih kontraktura i slično. Primena tehnike je bezbolna i trenutno dovodi do olakšanja kao i obezboljenja problematične regije. Nastavak terapije uvek prate vežbe koje se daju da u kućnim uslovima daju pojačan efekat same terapije.

Mulligan terapije ima osmišljen sistem tehnika kod glavobolja izazvanih problemima u vratnoj kičmi koje daju veoma dobre rezultate. Takođe fantastične rezultate ima kod povreda kolenog zgloba, ramena, bola u zglobu kuka i „malih“ zglobova kao i ukočenosti u kičmi i vratu.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *