Maitland koncept – Mobilizacija mekih tkiva i zglobova –

Maitland je sveobuhvatan koncept koji čine veoma precizna dijagnostika uz kompletan funkcionalan status pacijenta uključujući razne neurološke i neurodinamičke testove kao i terapiju koja se određuje individualno prema svakom pacijentu u zavisnosti od problema koji je detektovan.
Primena pokreta i pritiska koji terapeu sprovodi su precizno određeni u smislu pravca, jačine pritiska i dužine delovanja tog pritiska na zglob.

Posebnost ovog izvanrednog koncepta koji se može odmah primeniti u praksi jeste mogućnost doziranja primenjenog pokreta kroz pet stepeni pasivne pokretljivosti. Sledeća karakteristika se odnosi na specifičan način razmišljanja odnosno fizioterapeutsku procenu koja se deli na fizioterapeutski nalaz i fizioterapeutski tretman koji se individualno prilagođavaju pacijentu. Procena se sprovodi u dve etape. Prva je subjektivni nalaz gde terapeut ciljanim pitanjima dolazi do prve hipoteze uzroka problema ,a zatim ide objektivni nalaz gde terapeut različitim testovima potvrđuje prethodne hipoteze ili postavlja nove.

Fizioterapeutski tretman kod Maitland terapije se sprovodi tehnikama pasivne mobilizacije, neurodinamskim tehnikama, istezanjem mišića i individualnim programom vežbi za svakog pacijenta.

Fantastični rezultati ovog koncepta se dobijaju kod najkomplikovanijih problema kao što su bol u leđima koji za posledicu ima bol i trnjenje duž cele noge (lumboišialgija ) ili bol i ukočenost u vratu koji za posledicu ima trnjenje u ruci (cervicobrahialgija ).

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *