Cervikogene glavobolje ili glavobolje prouzrokovane problemima u gornjem delu vratne kičme.

Bol često podseća na onu koja se javlja kod migrenoznih bolova . Najčešće se javlja od vrata ka jednoj polovini glave, ponekad ima projekciju  između lopatica. Bol se može osetiti iza obrva ili čela, iako problem potiče iz vratne kičme. Može biti izazvan naglim pokretom u vratnoj kičmi ili usled većeg naprezanja bilo usled radnog ili statičkog u smislu rada na računaru.

Problem u vratnoj kičmi uzrukuju glavobolje

Cervikogenu glavobolju često može uzrokovati prekomerni stres odnosno napetost u vratu. Ova glavobolja može biti uzrokovana i usled degenerativnih promena u cervikalnoj kičmi, ostečenja diska ili povrede vrata tipa pokret koji iritira ili pritiska cervikalni živac.                                       Koštane strukture vrata  i njegovih mekih tkiva (npr. mišici) takođe mogu doprineti razvoju cervikogenih glavobolja.

Kičmeni nervi omogućavaju komunikaciju između mozga i tela preko kičmene moždine. Na svakom nivou vratne kičme je skup nerava, jedan na levoj strani i jedan na desnoj. Nervi koji izlaze između pršljenova C1, C2 ili C3 mogu biti uključeni u razvoj cervikogene glavobolje, jer ovi nervi omogućavaju funkciju (pokret) i senzaciju glave ili vrata. Kompresija nerava može izazvati glavobolju i bol.

Osim bola u glavi i bola u vratu, simptomi ove glavobolje su ukočen I teže pokretan vrat, mučnina i /ili povračanje, vrtoglavica, zamagljen vid, bol koji se širi ka jednoj  ruci,

Mulligan koncept  je dinamična I progresivna tehnika orjentisana na funkcionalne probleme pacijenata. Metoda se izvodi bezbolno, a efekat se primečuje odmah. Jedna od oblasti gde ova tehnika ima poseban niz zahvata za rešavanje problema su I cervikogene glavobolje. Postoji niz zahvata koji se radi na C1 I C2 pršljenskim telima da bi se oni rasteretili jer su najodgovorniji za glavobolje ukoliko su iz nekog od gore navedenih razloga opterećeni.

Efekat terapije se može osetiti odmah, ali u svakom slučaju cilj je sistemski rasteretiti napetost u vratnoj kičmi manuelnim tehnikama , a pacijentu se daju I vežbe koje treba da radi kući u cilju što bolje pokretljivosti I rasterećenja vratne kičme.

 

 

Written by admin@f33724

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *